Zatvorski čuvari – rad na crno

Zatvorski čuvari – rad na crno

Svi zatvorski čuvari i službenici osiguranja rade bez važećeg zdravstvenog uvjerenja o dopustivosti rada sa zatvorenicima. Time i sami, svjesno i namjerno čine kazneno djelo, jer znaju da nisu bili na “tehničkom” pregledu, a pristaju raditi iako im je “registracija” odavno istekla.
Zatvorski čuvari su prisiljeni raditi i kršiti više zakona, jer upravitelji zatvora ne žele trošiti novac i plaćati Zakonom propisane obvezne liječničke preglede. Novac za obvezne liječničke preglede, isplaćuje se svim zatvorima iz državnog proračuna, a odlazi u “nepoznato”.
Upravitelji zatvora znaju da mnogi zatvorski čuvari više ne ispunjavaju zdravstvene uvjete, pa ne mogu niti dobiti “dozvolu” za nastavak rada u zatvoru. Na nezakoniti rad ih prisiljavaju upravitelji zatvora i ravnatelj Središnjeg ureda za zatvorski sustav, iako je očito upitan zdravstveni i psihički status velikog broja zaposlenih u odjelu osiguranja. O posljedicama sve češće čitamo u medijima.
Pučka pravobraniteljica koruptivnom solidarnošću, ne želi “ometati” upravitelje zatvora u kršenju zakona, kršenju prava zatvorskih čuvara i višegodišnjoj pljački novca iz državnog proračuna. Na više službenih prijava Udruge, odgovaraju da nisu nadležni za zaštitu zatvorskih čuvara u slučajevima kršenja Zakona o radu, niti za pljačku proračunskog novca od strane zaposlenika pravosuđa. Time je kao Pučka pravobraniteljica počinila kaznena djela iz čl. 302., 306. i 337. Kaznenog zakona. Nameće se logično pitanje: Da li dirigiranim nepostupanjem i prikrivanjem počinitelja kaznenih djela, vraća “dug” za zapošljavanje na privlačno i dobro (pre)plaćeno radno mjesto Pučkog pravobranitelja?